Ingredientai:
- 1,5 kg jautienos antrekotas su kaulu – kepsnys TOMAHAWK
- 200 g sviesto
- 2 vnt šesnako skiltelės
- 1 šakelė rozmarino
- druska
Kepsniuj paruošti:
- pagal skonį Druska
- 1 šaukštas aliejaus
Užpilui:
- 200 g sviesto
- 2 vnt šesnako skiltelės
- 1 šakelė rozmarino
Jautienos Atrekotas Su Kaulu – Kepsnys TOMAHAWK
Šis receptas orientuotas į KAMADO tipo kepsninių turėtojus, tačiau jautienos antrekotas su kaulų – kepsnys TOMAHAWK gali būti kepamas ir tiesiog ant žarijų.
Kepsninės paruošimas
Prieš pradėdami gaminti KAMADO kepsninėje paruošiam dviejų zonu sistemą taip, kad vienoje pusėje butų tiesioginė kaitra kuo arčiau žarijų (jeigu turite galima panaudoti ketaus pusmėnulio groteles), o kitoje jos pusėje netiesioginė kaitra aukščiau nuo žarijų. Kepsninę įkaitiname iki 200-250C laipsnių karščio.
Mėsos paruošimas
Antrekotą įtriname aliejumi bei apibarstę druska paliekame kambario temperaūtoje apie 15 min. Galima taip pat apiberti mėgstamais prieskoniais.
Užpilo paruošimas
Kol druska įsisavinama pasiruošiam užpilą. Į skardinį indą išlydome sviestą ir sudedam česnaką bei rozmariną.
Kepimo eiga
Į įkaitusę kepsninę dedame jautienos atrekotą su kaulu ant tiesioginės ugnies. Kaitiname kiekvieną pusę po 1-2 min priklausomai nuo kepsnio storio. Šio proceso metu reikia gerai uždeginti baltymus esančius išorėje, todėl kiek įmanoma apkepam iš visų pusių.
Baigę pirmąją karščio procedūrą dedame atrekotą su kaulu TOMAHAWK ant netiesioginės ugnies bei priveriam visas KAMADO sklendes iki minimumo išlaikant apie 150C tempertūrą.
Kepame tikrindami vidinę kepsnio tempertūrą, kuri idealiu atveju turi pasiekti apie 50C . Žinoma galite rinktis kitokią vidinę kepsnio temperatūrą renkantis ją pagal pageidaujamą Jūsų skonį iškepimo lygį pasirenkant mažiau iškeptą (rare) arba labiau iškeptą (well done) .
Tuo pačiu metu skardinį indą su sviestu dedame antrekoto apačioje ir šiek tiek pakaitinę su šepetėliu kas keletas minučių apšlakstome visą kepsnį.
Pasiekus norimą temperatūra paliekame kepsnį pailsėti apie 10 minučių tokiu būdu leidžiam mėsai atsipalaiduoti. Mėsa galime įvynioti į foliją, tokių būdu patiekiant svečiams turėsime dar karštą kepsnį.
SVARBU – įsidėmėkite, kad ilsinant mėsą vidinė jos temperatūra vis dar kyla į viršų, todėl jeigu nuo ugnies nuimate kiek vėliau kuomet vidinė temperatūra jau buvo aukštesnė, patarčiau jos nevynioti į foliją.
Skanaus !